Nieuws
Laatste nieuws:

Op 16 maart stem tegen Windturbines door buurtgemeenten aan de gemeentegrenzen van De Ronde Venen.

Gemeente DeRonde Venen heeft in grote meerderheid de motie onderschreven dat ze geen windturbines in de eigen gemeente wil, en ook de motie dat ze geen windturbines in de naburige gemeenten wil, direct aan haar grenzen. Niet in Ouder-Amstel, en niet in Amsterdam. Windturbines zijn geen grenspalen! Lees verder.

Stichting Stop Windturbines Geingebied. Stand van zaken november 2021 

Stichting voorzitter Maarten van Dijk maakt de balans op.

Klik hier voor Maarten zijn bericht.

Gemeente De Ronde Venen neemt motie aan tegen windturbines nabij de gemeentegrens 

Op maandag 29 november nam de gemeente De Ronde Venen een motie aan waarin aan de gemeenteraden van Amsterdam, Ouder-Amstel en Woerden kenbaar wordt gemaakt dat de gemeente tegenstander is van het plaatsen van windturbines door buurtgemeenten aan gemeentegrenzen van De Ronde Venen.

Voor meer informatie klik hier

De Ronde Venen gemeenteraad wil geen windmolens 

Op 29 juni 2021 besloot een meerderheid van de gemeenteraad De Ronde Venen dat er alleen zoekgebieden voor zonnevelden worden aangewezen en niet voor windturbines.

Voor meer informatie klik hier

Advertentie in de Ronde Venen

Op zaterdag 26 juni organiseren verschillende actiegroepen een protest fietstocht via de Cultuur en Groenroute door het bedreigde gebied.

Klik hier

College van B&W De Ronde Venen bestempelt het Geingebied als geschikt zoekgebied voor zon- en windenergie

Het college heeft op 18 maart het voorstel voor zoekgebieden bij de gemeenteraad voorgelegd. In dit voorstel wordt het gehele Geingebied als meest geschikt gebied voor zonnevelden en windmolens bestempeld.

Voor meer informatie klik hier

Géén megawindturbines in Amsterdam Zuidoost flyer

Het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP wil 17 megawindturbines plaatsen in Amsterdam, met een vermogen van in totaal 50 MW. Het gaat om zware industrie. De megaturbines worden 150 tot 200 meter hoog en worden geplaatst binnen 7 ‘zoekgebieden’, waaronder Zuidoost. De windturbines komen dichtbij woonwijken en in onze mooie natuur- en recreatiegebieden.

Bekijk de flyer hier

Volgende stappen voor Stichting Stopwindturbinesgeingebied

Eind december 2020 maakt stichting voorzitter Maarten van Dijk de balans op en richt zich op 2021.

Klik hier voor Maarten zijn bericht.

Resultaten Zonenwindkaart.nl 

Op 7 december 2020 presenteerde de gemeente de Ronde Venen de resultaten van de interactieve enquête Zonenwindkaart.nl. Het Geingebied werd overweldigend als zoekgebied uitgesloten door de enquête deelnemers.   

Klik hier voor de zogenaamde vlekkenkaart

en hier voor alle resultaten van de enquête.  

EenVandaag over de Regionale Energy Strategy - 26 oktober 2020

Op maandag 26 oktober rapporteerde het programma EenVandaag uitgebreid over de Regionale Energie Strategie. Molenaar Maarten van Dijk is op TV en radio en verteld over hoe het Geingebied door de gemeenteraad van De Ronde Venen is uitgesloten als zoekgebied.

Klik hier voor een volledig overzicht van de EenVandaag berichtgeving op radio, TV en website.

Moties over windturbines en Gein in Raad Ronde Venen en in Provincie Noord – Holland

Op 1 oktober nam de gemeenteraad van de Ronde Venen een motie ter bescherming van het Geingebied aan. Op 5 oktober namen de Staten Noord Holland ook een motie aan.

Lees verder bij Spaar het Gein....  

en hier....  

Hoe de gemeente draagvlak wil creëren met zonenwindkaart.nl

Medio september lanceerde de Gemeente de Ronde Venen zonenwindkaart.nl, een interactieve enquête waar de burger kan aangeven waar zonnevelden en windturbines kunnen worden geplaatst. Er is veel onduidelijkheid hoe de gemeente de gegevens van de enquête gaat interpreteren en mee gaat nemen in de besluitvorming.

Lees verder....  

Geslaagd bezoek van mensen uit de politiek aan het Gein - 10 september 2020

Statenleden van de provincies Noord Holland en Utrecht, en raadsleden en vertegenwoordigers van de gemeenten de Ronde Venen, Weesp, Amsterdam Zuidoost en Gooise meren waren bij elkaar in het Gein gebied voor een wandeling van Anne Haen naar de Oostzijdse molen.

Lees verder....  

Kiki Hagen krijgt petitie uitgereikt - 21 september 2020

Maandagmiddag 21 september bij de Oostzijdse molen. Maarten van Dijk overhandigt Wethouder Kiki Hagen de voorlopige tussenstand van de petitie 'Géén megawindmolens in 't Gein! Stem vóór behoud van een uniek natuur- en cultuurlandschap'. De tussenstand staat op 4424 ondertekenaars. Op naar de 5000!

Foto....  

Gemeenten moeten kunnen beslissen over de RES

Het rijk zegt: laat de provincies beslissen hoe het energieprobleem op te lossen. De provincies laten dit door de gemeenten oplossen. En de gemeenten? Kunnen die nog "nee" zeggen bij de door de RES voorgekookte plannen? Of mogen ze alleen nog maar bij het kruisje tekenen? In : "door de strot geduwd" vertelt Professor Douwe Jan Elsinga hoe hij erover denkt. Lees ook de notitie van de professor: regionale energietransitie zonder wettelijke basis.

Verslag Ronde Venen raadsvergadering 1 juli 2020

De raadsvergadering van de Ronde Venen van 1 juli had voor ons Geinliefhebbers een teleurstellend resultaat: het Geingebied wordt in deze fase niet als zoekgebied voor industriële windmolens uitgesloten. De beslissing daarover moet wachten.

Lees verder....  

6 bewoners laten het Geinlandschap zien en vertellen erover

Opgenomen in februari 2020, maar nu voor het eerst gepubliceerd: boer Gijsbert, molenaar Maarten van Dijk, kunstschilder Jan van Kempen, verduurzamer Dommanschet, en nog twee mensen laten het Geinlandschap zien en vertellen erover

Bekijk op Youtube....

In de media:

AT5 - 6 maart 2021

Protest op het Museumplein tegen windmolens: "Ze komen letterlijk in mijn achtertuin"

Een grote groep tegenstanders van megawindmolens demonstreerden vanmiddag op het Museumplein. Verontruste bewoners willen dat het stadsbestuur afziet van het plaatsen van zeer grote en hoge windturbines in de buurt van woonwijken. Belangrijkste bezwaar is het gevaar voor de volksgezondheid.

Lees verder....  

Het Parool - 6 maart 2021

Windmolenprotest blijft, zelfs als ze bij IJburg niet komen

Op het Museumplein demonstreerden driehonderd mensen vanmiddag tegen de bouw van windmolens. Met daarbij nogal wat Amsterdammers uit Noord en Zuidoost die vrezen dat de gemeente door de enorme weerstand op IJburg uitwijkt naar hun buurten.

Lees verder....  

Volkskrant - 31 januari 2021

Opinie: Pas op dat zelfvoorziening niet leidt tot zelfvernietiging

De klimaatverandering moeten we absoluut niet op zijn beloop laten, maar windmolenparken en weilanden vol zonnepanelen zijn desastreus voor ons landschap en onnodig, betoogt Jan Zappeij.

Lees verder....  

Trouw - 22 januari 2021

Datacenters. En weg is het landschap, in één generatie, met dank aan de megadozen

Windparken waren nog maar het begin. Het Nederlandse cultuurlandschap wordt meer en meer ‘verramsjt’ met distributiecentra en nu ook datacenters. Is het tijd voor landelijke regie?

Lees verder....  

Maarten! - december 2020

Het Klimaatakkoord is losgezongen van de realiteit 

In de zomer van 2019 is het Klimaatakkoord geloten. In het december number van Maarten! een kritische blik op dit document

Lees verder....  

Eenvandaag - 8 december 2020

Windmolens te vaak te dicht bij woonwijken, blijkt uit onderzoek: 'Voorkom leed door goed te plannen' 

Windmolens worden vaak te dichtbij woonwijken neergezet. Dat zegt audioloog Jan de Laat op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek. "De windmolens zijn veel krachtiger dan eerder. Dat betekent dat je ze verder van een woonwijk moet plaatsen."

Lees verder....  

Volkskrant - 24 november 2020

Gezocht: een minister van Ruimte (met macht en geld!).

Als Den Haag niet snel de regie pakt bij de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap, dan wordt Nederland 'één grote hagelslag'. Daarvoor waarschuwt rijksadviseur Berno Strootman. ''Ik houd mijn hart vast.''

Lees verder....  

Maarten! - september november 2020

Mallemolens 

Windenergie vormt een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Dat klinkt logisch: waaien doet het hier vaak en windkracht is schoon. Maar de werkelijkheid is minder fraai. Windmolens zijn duur, inefficient en soms toch vervuilend. Bovendien doden ze talloze dieren.

Lees verder....  

De Groene Venen - 23 oktober 2020

Noord-Hollandse windturbines in twee Amsterdamse zoekgebieden tegen de grens met De Ronde Venen? 

Nu de Ronde Venen windturbines in het Geingebied heeft uitgesloten mogen de Abcoudenaren verwachten dat Amsterdam zijn windturbines van Abcoude weghoudt. Daar blijkt vooralsnog niets van.

Lees verder op pagina 7....  

Trouw - 21 oktober 2020

Hagelslagbeleid rond windmolens en zonneweides sloopt het landschap

Bij de plaatsing van windturbines en zonneweides ontbreekt coördinatie. Daardoor verrommelt het landschap, vreest Friso de Zeeuw, adviseur gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

Lees verder....  

AT5 - 2 oktober 2020

Geen megawindmolens op de grens van Zuidoost: 'Champagne en taart vanavond'

Goed nieuws voor bewoners uit Zuidoost die geen zin hadden in een stel windmolens in hun achtertuin. Buurgemeente De Ronde Venen overwoog om vier of vijf windmolens op de grens van hun gemeente en Amsterdam te zetten, maar stuitte op veel tegenstand van omwonenden.

Lees verder....  

NRC - 25 september 2020

Maakt u zich geen zorgen. Maar er komen wel windmolens achter uw huis

De transitie naar duurzame energie vereist méér windmolens in heel Nederland. Waar komen ze en hoe verloopt de besluitvorming? Weinig democratisch, blijkt uit de plannen voor windmolens bij een schilderachtig riviertje in Abcoude.

Lees verder....  

NRC Podcast....  

Volkskrant - 25 september 2020

Ruzie om megawindmolens is een splijtzwam in Abcoude

Overal in het land vinden verhitte discussies plaats over windmolens en zonnepanelen, vanwege de Regionale Energiestrategie (RES), die een begin moet zijn van de uitvoering van het Klimaatakkoord. In Abcoude ontaarden die discussies soms in gescheld, verwijten en verdachtmakingen.

Lees verder....  

De Groene Venen - 24 september 2020

Gemeente kiest voor windmolens en zonnevelden. 

Duurzaamheidswethouder Kiki Hagen heeft afgelopen maandag een petitie met 4424 handtekeningen in ontvangst genomen van Spaar het Gein en Stop windturbines in Geingebied.

Lees verder....  

Parool - 21 september 2020

Gein-omwonenden maken bezwaar tegen windmolens – uit voorzorg

In Zuidoost en Abcoude is veel bezorgdheid over de mogelijkheid dat er windmolens komen rond rivier het Gein. Kritische omwonenden overhandigden maandagmiddag 4420 handtekeningen aan wethouder Kiki Hagen (Milieu) van gemeente De Ronde Venen.

Lees verder....  

Volkskrant en Telegraaf - 10 september 2020

Uitspraak EU-hof opsteker voor tegenstanders van windmolenparken

Zowel de Volkskrant als de Telegraaf reageren op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie en de mogelijke gevolgen voor windmolen parken.

  

Bijlmer en Meer - 4 september 2020

Actiegroep stop windturbines in het Geingebied attendeert bewoners op online game....

De bewoners uit het Geingebied geloofden hun oren niet toen ze geconfronteerd werden met de plannen van buurgemeente de Ronde Venenen producent Windunie.....

Lees verder....  

De Groene Venen - 24 juli 2020

Gemeente kiest voor windmolens en zonnevelden. 

De gemeente de Ronde Venen wil uiterlijk in 2040 klimaatneutraal zijn ......

..... maar deskundigen, belanghebbenden, milieuorganisaties en actiegroepen verschillen ernstig van mening wat dan de beste alternatieven zijn.

Lees verder (pagina 5)....  

Trouw - 7 juli 2020

Windmolens zijn wél een gevaar voor kwetsbare vogelpopulaties...

Kwetsbare vogelpopulaties kunnen zelfs 1 procent extra sterfte door aanvaringen met windmolens niet aan, zeggen Wageningse onderzoekers. Dat is koren op de molen van bezwaarmakers tegen windparken.

Lees verder....  

DTV Nieuws - 20 januari 2020

Windmolens: "Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied"

“Vanaf windkracht vijf is het hier een oorlogsgebied, dan lijkt het wel of er continu straaljagers overvliegen.”

Lees verder....  

Voor meer nieuws kunt u ook terecht bij Nieuws van Spaar het Gein en onze referentie database.